Jablonec nad Nisou přivítá mistrovství světa lodních maket NAVIGA C 2023

Kategorie
,
Počet komentářů: 1
Jablonec nad Nisou přivítá mistrovství světa lodních maket NAVIGA C 2023

Po patnácti letech se do Jablonce nad Nisou opět vrací vrcholná soutěž neplovoucích modelů lodí kategorie NAVIGA C. Jablonec je tradičním místem těchto setkání, protože to bude již počtvrté. Historicky první mistrovství světa NAVIGA C Jablonec hostil již v roce 1981.

To letošní mistrovství má pořadové číslo 21. a koná se od 22. do 29. září. Pro veřejnost bude přístupné formou výstavy od 24. září (neděle) až do 28. září (čtvrtek – státní svátek).  Návštěvníci výstavy uvidí makety plachetních či veslových lodí (kategorie C1), lodí s parním či jiným motorovým pohonem (kategorie C2). Uvidí také dioramata, části lodí či přístavních zařízení a podobně (kategorie C3), stejně jako miniaturní modely v měřítku menším než 1:250 (kategorie C4). S „tradiční“ představou o lodním modelářství jsou spojeny modely lodí v lahvích (kategorie C5), které se na výstavě objeví také.

Modely ve všech těchto zmíněných kategoriích vznikají od A do Z ruční či strojní prací modeláře. Nejsou zde dovoleny žádné prefabrikované díly. Dnešní doba nicméně přináší širokou nabídku inspirací pro modelářskou činnost. Světová organizace NAVIGA tak již před mnoha lety akceptovala i modely ze stavebnic. Mistrovství se tak účastní modeláři se svými modely z plastikových stavebnic (kategorie C6), modelů z papírových „vystřihovánek“ (kategorie C7) a ze stavebnic, kde jsou předpřipraveny díly ze dřeva, kovu, plátna a dalších materiálů (kategorie C8).

Tým mezinárodních rozhodčích při soutěži posuzuje každý z modelů samostatně, často za přítomnosti modeláře, který předkládá použitou dokumentaci a vysvětluje své postupy. Rozhodčí po vyhodnocení modelů přidělí body podle kvality modelů, shody s plánovou a jinou dokumentací. Maximálně mohou udělit 100 bodů. Na základě tohoto bodování pak každý model může získat zlatou (95 bodů a víc), stříbrnou 90 až 95 bodů) či bronzovou medaili (85 až 90 bodů). Na soutěži této úrovně nicméně opravdu jen málokterý model zůstane bez medaile.  

Mistrovství světa organizuje Klub lodních modelářů ADMIRAL Jablonec nad Nisou, který vznikl v roce 1968, tedy tato velká akce je oslavou 55 let činnosti klubu. V současné době již naplno běží přípravy, dávají se dohromady mezinárodní týmy rozhodčích. Na národní svazy jsou rozeslány propozice k akci a přihlášky (na mistrovství musí účastníky nominovat národní svazy). Podle prvních ohlasů již víme, že je o účast docela velký zájem. A to i díky tomu, že mnoho modelářů v Jablonci již bylo a rádi se k nám znovu podívají.

Mistrovství světa NAVIGA C 2023 má své webové stránky, kde se lze dočíst potřebné informace. Také se snažíme na stránky dát ohlédnutí za minulými třemi mistrovstvími (1981, 1993 a 2008). Z archivu je již zpracován rok 1981 s dobovými fotografiemi, tištěnými materiály, ohlasy v modelářských časopisech, výsledky atd. Další budou následovat.

Přijměte tedy pozvání k návštěvě Jablonce, podívat se jak se modelaří na špičkové úrovni, i když tyto modely většinou vodu nepoznají…

Za KLoM Admiral 
Jiří Kreisel

Podrobnosti:

https://wchs-c-2023.eu 
https://www.klom-admiral.cz 
https://www.facebook.com/KlomAdmiral 
 

Videa

Komentáře

Spolujízda

Krásný den,
ve středu se tam pojedu podívat z Písku. Dva lidi mohu vzít tam i zpátky. Z Písku vyjedu kolem půl sedmé ráno, odjezd z Jablonce nad Nisou předpokládám kolem třetí odpoledne, ale může se to v průběhu dne po domluvě změnit.

V případě zájmu o spolujízdu se mi ozvěte na číslo 725 499 229.