Dvacetileté MoNaKo - Genesis

Kategorie
,
Počet komentářů: 3
Dvacetileté MoNaKo - Genesis

Jaké události jsou spjaty se sedmnáctým listopadem v České republice, ví snad každý. Kdo by také nevěděl, všichni si je připomínáme každý rok. Jaké události jsou spjaty s třináctým listopadem? Zapátrejte v paměti a asi Vás hned tak nic nenapadne. Nevadí. Zkuste si vzpomenout, co se významného odehrálo v roce 2001.

Namátkou… Byl zahájen projekt Wikipedia, Microsoft vypustil do světa nový operační systém Windows XP a také šokující události 11. září v USA. Začaly velmi úspěšné filmové ságy Harry Potter a Pán prstenů. Nic z toho se ovšem nedělo 13. listopadu. V tento 317. den roku (318. v přestupném), kdy do konce kalendářního roku schází 48 dní, se nedělo prakticky nic významného. Jen podle kurzovního lístku ČNB byste za jednu GBP zaplatili 54,29 Kč.

V té době bylo na celém světě přes 250 miliónů uživatelů internetu. Na pražském sídlišti Spořilov v jednom bytě 3+1 seděl jeden z nich. Právě v tom +1 čekal, až bude po devatenácté hodině SEČ. Proč? Protože od této hodiny bylo internetové připojení pro domácnosti zdarma. Počítač s procesorem Pentium 4 byl zapnutý, stejně tak i externí telefonní modem 56kb/s. Svoji připravenost dával najevo líným poblikáváním několika z mnoha červených LED na svém čelním panelu. Na monitoru bylo zobrazeno nevelké dialogové okno pro DialUp připojení s tlačítkem „Dial”. Za okny již byla tma a přes Prahu postupovala od severu silná okluzní fronta. V místnosti +1 byl ale klid. Ještě pár minut…

Co se bude dít po kliknutí levého tlačítka myši na tlačítku „Dial”, tušilo opravdu naprosté minimum lidí. Z modemu se ozval hlasitý zvuk vytáčení. Následovala ještě hlasitější kakofonie chraplavých a písklavých zvuků. Pak vše náhle utichá a objevuje se toužebně vyhlížené oznámení „Connection”. Další klik spouští FTP klienta. Pár vteřin a program se zjevuje na monitoru.

Adresa FTP serveru již byla uložena a rychlá akce aktivuje spojení počítače a serveru www.sssbrno.cz. Spojení navázáno. Stisk kláves Ctrl+A vybere předem připravené soubory v počítači. Většinou mají dnes již archaickou příponu „htm”. Následně se kurzor myši přesune nad tlačítko „Send”. Dvě, tři vteřiny se nic neděje a pak se ozve „klik”. Červená světýlka na modemu se divoce rozblikají a na monitoru se zobrazí stavový banner přenosu… 1 %… 5 %… 25 %… 50 %… 75 %… 100 %. Hotovo.

Rychlý a krátký pohyb pravým zápěstím přesouvá ukazatel myši nad ikonu Internet Exploreru. Přes hukot ventilátorů v počítači je slyšet, jak pevný disk zběsile kmitá čtecími rameny nad rychle rotujícími disky. Konečně se prohlížeč zobrazí přes celou plochu CRT monitoru.

V adresním řádku se pomalu, skoro rozvážně, objevuje adresa http://www.sssbrno.cz/monako a ukazováček pravé ruky se vznáší nad klávesou „Enter”. Je třináctého listopadu 2001, den kdy se nic významného prakticky nestalo. Jen na pražském sídlišti Spořilov v jednom bytě 3+1, právě v tom +1 se na monitoru CRT poprvé oficiálně „rozzářila” webová stránka jménem MoNaKo a na první článek.

Keba
Na začátek článku

Komentáře

Pěkná nostalgie, skoro nejde uvěřit, že už to je vážně celých 20 let. Pro mě osobně ještě bude mít významné výročí pokračování za pár měsíců, protože to bylo právě nějak zjara 2002, kdy jsem stránky Monako náhodou objevil při brouzdání na internetu. A ze zpětného pohledu mohu jedině konstatovat, jak závažně mi tato událost ovlivnila život. Otci zakladateli Kebovi tedy nehynoucí čest a slávu a samotnému Monaku přání dalších mnoho let úspěšné existence.

Díky současnému přechodu z…

Díky současnému přechodu z phpRS na Drupal, je na další roky zaděláno (na phpRS jsme "jeli" 15 let).

MO.NA.KO a já
Pavel Riedl

Stejně, jako PetrP výše, jsem na MONAKO narazil náhodou. Tenkrát jsem se vracel po dlouhých letech k modelařině. Spousta nápadů, rad a množství nových věcí a postupů. A to vše jsem tam už tenkrát našel.

Stavěl jsem svoji první loď, Pilota 24 a přišlo mi fajn se o průběh stavby podělit s modeláři na MONAKU... a nějak se to zvrtlo a byl z toho malý seriálek, před pár lety jsem jej trochu učesal a doplnil (https://pilot24.xpari.cz/). Škoda, že komentáře jsou tak obtížně přenosné...

Takže: Jen tak dál MO.NA.KO! 👍