Elektronika

Položek v kategorii: 21

 

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Pult pod vysílač v současné době dostihl cenou, často i předstihl cenu jednodušší soupravy pro lodě a menší eroplány naprosto vyhovující. Výrobní cena výlisku z 2mm PSH nebo ABS je pod 100 Kč. Popruh, přezky, závěsy atd. vyjdou v nákladech asi tak na polovinu, zbývá práce, obal, velkoobchod, DPH, marže. Výsledek je, jak to je: vyjde většinou i dost přes pětikilo.. Přitom pult vyjde při vší snaze ještě poměrně těžký, a třeba při dvouhodinových rozjížďkách plachetnic, nebo několikahodinovém létání s větroněm na svahu nebo v termice je už každé deko váhy na krku značně cítit. Kvalita pilotáže s pultem je nesrovnatelná, výhodou je fixní poloha rukou, na řízení je mnohem větší cit. Pro skřítky je pak i malý vysílač do rukou velký a vede to k neustálému zatáčení a podobně.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Není to složité, není to drahé, ale musíte dávat pozor ne jako při práci s kondenzátory, ale nejméně tak, jako při práci s Li-pol. Nikoho snad nenapadne zkoušet napětí Li-pol tím, že „křísne“ vývody akumulátoru o sebe. U obyčejných kondenzátorů je to běžné. Zapomeňte na to! Se superkondenzátory se musí zacházet jako s tvrdými akumulátory. I když na nich zbude třeba jen 0,2 V, nezkratovat přímo, pořád dají proud desítek až stovek ampérů a roztaví dráty!

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Poprvé jsem se se superkondenzátorem osobně setkal v roce 2008 v malých hračkách, dvou modelech letadélek s rozpětím asi 20 cm, které dovážela firma Pelikán. Uvnitř byl kondenzátor 3 F / 2,7 V o hmotnosti 1 g, jehož vývody současně tvořily kontakty pro nabíjení, dál miniaturní vypínač a stejnosměrný motor z vibračního vyzvánění mobilů s vrtulkou. Model samotný byl dutý, tenká skořepina odstříknutá z extrudovaného polystyrénu. Dodávaný „nabíječ“ nebyl ničím jiným než pouzdrem na dvě tužkové (AA) baterie s vyvedeným konektorem.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

V loňském roce jsem na Jablonecké kotvě v diskusi nad asi prvním českým RC modelem poháněným výhradně kondenzátory Ladousovi slíbil, že o tomto tématu něco napíšu i pro MoNaKo. Protože jde o věc poměrně novou a velmi málo známou, budou články rovnou tři, v prvním se podíváme na možnosti a současné aplikace superkondenzátorů, v druhém na praktické problémy při použití v modelech, a v třetím na elektroniku, která s tím souvisí.

Kategorie
,
Počet komentářů: 4

Někteří Facebook a jemu podobné sociální sítě zatracují, ale občas se tam vyrojí něco zajímavého. Nebýt Facebooku, dnešní článek by se na MoNaKo nedostal. Je tomu několik dní, co se v tamní skupině příznivců Tug Towingu objevil Martin Hurda a vložil odkaz na video svého kouřového modulu, chcete-li čudítka pro rozestavěný model Springera. Jelikož se takřka okamžitě vyrojily dotazy na jeho konstrukci, uzrál nápad na vydání krátkého článku z pera konstruktéra.

Kategorie
,
Počet komentářů: 2

Vážení modeláři,
rád bych Vám touto formou přiblížil RC spínač z mé produkce. Jedná se o RC spínač kombinovaný se světelným modulem vlastní konstrukce, který reaguje na 3 povely z RC vysilače. Při zapnutí se dá na vysílač střední povel (přepínač či páka na střed) a naučí si hodnotu vychýlky během asi 2 sekund. Má 4 naprogramované funkce, které se mění přepínačem DIP.

Kategorie
,
Počet komentářů: 6

Při své výrobě občas používám mikroserva jako jednoduše upravitelnou převodovku s motorkem. Výhodou je celkem levné řešení, pokud potřebuji nízké otáčky na výstupu a popřípadě i možnost přímého ovládání smyslu a rychlosti otáček přímým připojením k přijímači, pokud použiji i servozesilovač s přerušenou zpětnou vazbou.

Kategorie
,
Počet komentářů: 9

Velmi intensivně a furt sledujeme trh a parametry nových baterií, které se objevují. Tak je to i v případě baterií Likul. Není to nic objevného, konstruktéři využili zřejmě Peltierova jevu, kdy na těchto článcích vzniká napětí při rozdílu teplot. Toto je potvrzeno, protože v uvedeném pramenu je zmínka o tom, že na jedné straně baterie to hřeje a na druhé chladí. Potud je vše standardní.

Kategorie
,
Počet komentářů: 11

Pokud s modelařinou v posledních desetiletích něco výrazně zahýbalo, tak to byl vývoj pohonných akumulátorů. Možná namítnete, že v lodních modelech mnohdy stále používáme letité olověné akumulátory a nemáme sebemenší důvod je měnit. Nicméně s touhou po menších a rychlejších plavidlech je i lodní modelář nucen sáhnout po modernějších akumulátorech. Lipolky netřeba představovat, ale slyšeli jste o Likulkách? Ne? Pak čtěte dále.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Protože zdaleka ne všichni návštěvníci sledují dění v diskuzi, neuškodí, když čas od času některé nápady zveřejníme jako článek přímo na hlavní stránce MoNaKa. Dnes si vezmeme na paškál úpravu nabíječe Turnigy Accucell 6, aby jej bylo možné propojit s počítačem a sledovat tak průběh nabíjení:

Kategorie
,
Počet komentářů: 3

RC soupravy v modelářském pásmu 40 MHz se pomalu stávají historií. Dalším hřebem do rakve může být dostupnost Turnigy 9X, levného programovatelného vysílače v pásmu 2,4 GHz. Svým majitelům přináší řadu možností, pokud se odhodlají k nahrání alternativního firmware ER9x. Podívejme se dnes společně s Petrem Staňkem na nastavení mixu pro vysouvání kabiny tlačného remorkéru, otáčení jeřábu apod. v případě, že ve svém vysílači Turnigy 9X firmware ER9x máte.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Dostala se mi do opravy vrtačka asi tak z roku 1965 ČKD
350W 550/min do 13mm

Je to macek, nízkootáčkový a dlouhodobě asi používaný k míchání směsí ke zdění tzn. pomazaný tedy cementem. Hojně.

Kategorie
,
Počet komentářů: 2

Po dlhom čase som sa vrátil k výrobe plošných spojov. Veľa príspevkov je vynikajúcich, zverejnia aj DPS (doska plošných spojov), ale nie jej výrobu. Chcel by som sa podeliť o moje skúsenosti. Nejde mi o navrhovanie niečoho nového, ale sprístupniť a doporučiť im čo najjednoduchšie technológie. Overené elektrické zariadenia (spínač, regulátor...), ktoré sú uverejnené bezplatne (vďaka tým autorom, ktorí ich uverejňujú) potrebujú podľa uverejnenej predlohy spraviť dosku s plošnými spojmi. Chcel by som podporiť najmä mládež. Za lacný peniaz je možné si vyrobiť možné zariadenia k modelom a nielen k nim. Svojím príspevkom by som chcel pomôcť začínajúcim modelárom, ale aj elektrotechnikom. A tu by som sa chcel dostať k podstate môjho príspevku.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Každý člověk, tedy skoro každý, potřebuje ke svému životu hodiny. Tedy přístroj který ukazuje s větší či menší přesnosti aktuální čas. Různé profese využívají hodiny v různém provedení přizpůsobené pro jejich specifické použití. Případně mohou hodiny sloužit i jako bytový doplněk pro zkrášlení interiéru či pro prezentaci svého majitele. Samozřejmě existují hodiny i jako technické zajímavosti.

Kategorie
,
Počet komentářů: 2

Potřeboval jsem přeprogramovat regulátor Mystery FM 10A. Samozřejmě původní papírový manuál se nenašel. Na internetu jsem našel několik návodů, ale ty se od sebe lišily, asi podle verze a neodpovídalo ani to popsané pípání.