Jaké byly Jarní Lužiny 2023?

Kategorie
,
Počet komentářů: 0
Jaké byly Jarní Lužiny 2023?

Několik dnů před sobotou 25. března 2023 to vypadalo, že namísto jara nastupuje rovnou léto, leč sobota nám na našem prvním letošním srazu u Stodůleckého rybníka v Praze na Lužinách připomněla, že je stále březen. Vál poměrně silný nárazový vítr, který pocitovou teplotu srážel zpátky k nule. Jak soutěž plachetnic Footy, tak soutěž dětí z DDM Stodůlky proběhly bez jediné kapky. Totéž se nedá říci o samotném srazu, který na ně navazoval.

Letošní novinkou obnoveného seriálu soutěží plachetnic Footy v Čechách 2023 je podmínka, aby se každé započítávané soutěže zúčastnilo alespoň 5 modelů. To se povedlo jen těsně, když šestý přihlášený Kamil Musiejkiewicz z Polska nakonec nedorazil a Dadu Footyna natolik neposlouchala, že na účast v soutěži nemohl vůbec pomýšlet. 

Oproti plánu se začalo soutěžit s půlhodinovým zpožděním. Silný vítr kladl nafukovacímu člunu značný odpor, a tak nějakou chvíli trvalo, než se podařilo Svennyho bójky rozmístit. Za hodinu malé plachetnice absolvovaly 7 jízd, přičemž suverénně vyhrál Vladimír Synek. Třebaže se šuškalo, že svého letitého Breithorna již odloží a nahradí jej novinkou, zatím nám jí nepředstavil.

Do klání DDM Stodůlky se přihlásili 4 frekventanti místního kroužku lodních modelářů. Soutěž s hromadným startem netrvala dlouho, za několik minut byl znám vítěz a o chvilku později předány i věcné ceny. Jména výherců nechť v případě zájmu doplní Jiří Čelikovský, já je neznám. Dokonce jsem si zprvu myslel, že s jedním modelem dorazila holka.

Sraz lodních modelářů, na který všichni po zimě nadrženě čekali, rozehnalo zhoršující se počasí. Temná mračna nad hlavou nevěstila nic dobrého, vítr připomínal vichřici a začínalo pršet. Kdo mohl, rychle odnášel své věci do sucha. Zatímco jindy „gumák“ po soutěži necháváme vyschnout na břehu, tentokrát jsme jej sbalili ještě mokrý.

Jelikož Dejv rozložil svůj přístav a k němu hromadu nových bójek z 3D tiskárny, kterou si nedávno pořídil, trvalo o něco déle, než vše uklidil. Apokalypsa se nakonec nekonala, po krátké přeháňce déšť zase ustal a i vítr se uklidnil, jen se citelně ochladilo. Po další půlhodině hovorů u vody jsem celý hladový zavelel k přesunu do restaurace. 

Jelikož již odbilo 17 hodin, výzvu vyslyšel jen Václav Bláha, šéfredaktor někdejšího časopisu Robot revue a celoživotní parníkář. Nad hovory o parnících a jiných oblastech lodní modelařiny jsme vydrželi do půl jedenácté. 


Fotogalerie

Fotogalerie  
Foto: Jiří Masník © 2023


Fotogalerie

Fotogalerie  
Foto: ladous © 2023


Za MoNaKo ladous