Pell Mel

Položek v kategorii: 135

 

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Klub lodních modelářů Admiral Jablonec nad Nisou před časem oslavil 55 let, jeden z jeho zakladatelů a dlouholetý předseda Zdeněk Tomášek se právě dnes, 20. února 2024, dožívá rovných 80 let. Každý, kdo se kolem organizované lodní modelařiny v českých končinách v posledních dekádách mihnul, musel příjmení Tomášek slyšet. Ačkoli dnes v celorepublikových orgánech nalezneme jméno jeho syna Martina, dříve to býval právě Zdeněk Tomášek, kdo lodní maketáře vedl z pozice šéftrenéra.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Lidem se vztahem k plachetnicím NSS nemusím Přemka Mudru představovat, jistě si jeho hlášky od vody dobře pamatují a Atlantis se žlutou kosatkou si vybaví na první dobrou. Ovšem i vy ostatní, kteří jste v dřívějších letech chodili na naše srazy na Lužiny, jste s ním mohli přijít do styku, jelikož bydlel kousek od vody. Píši v minulém čase, protože v pondělí 25. července 2022 v 76 letech zemřel.

Kategorie
,
Počet komentářů: 2

V pátek 6. května 2022 zemřel bratislavský maketář Štefan Ábel zvaný Bobo, kterého z poslední doby možná znáte hlavně jako stavitele modelů vojenské techniky a RC maket plachetnic. Kdokoli navštívil jeho panelákový byt, byl v němém úžasu, v jakých skromných podmínkách se dají modely stavět. Mně se té cti dostalo v srpnu 2020 a jsem za to rád. Bohužel to díky covidovému období, jež nepřálo dlouhodobému plánování akcí, bylo současně naše poslední setkání.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Jak jste se možná již doslechli, MoNaKo – MOdelařina NA KOleně 13. listopadu oslaví 20 let od svého vzniku. Sám jsem u jeho zrodu nestál, jelikož jsem na něj narazil až při hledání podkladů pro školní referát o známém knížectví stejného jména. Tehdy naše MoNaKo běželo na adrese www.sssbrno.cz/monako, další řadu let na www.mo-na-ko.net a od letoška na ekvivalentní české doméně.

Výročí náležitě oslavíme v sobotu 13. listopadu 2021 od 14 hodin. Kdo má možnost, nechť v tento čas zavítá k Požárnímu rybníku v Praze-Běchovicích. Po hodince u vody se přesuneme do přilehlé restaurace Běchovický dvůr. S ohledem na zajištění dostatečného počtu míst poprosím, abyste si své místo u stolu zarezervovali do 5. listopadu 2021:
https://www.klom.cz/monako-slavi-20-let

Mapa
GPS: 50°4'57.590"N, 14°37'0.772"E

Jelikož jsem si vědom, že je to z mnohých míst, odkud MoNaKo čtete, do Prahy skutečně daleko, navrhuji, abyste na oslavu našeho jubilea vzali některý ze svých modelů na nějakou vodní plochu ve svém okolí ve stejném čase, pořídili nějaký snímek a podělili se o něj na e-mailu wwwmonako@seznam.cz. Pokud takto zvěčníte model, který jste si postavili podle článku na MoNaKu, bude to naprosto ideální. Z došlých snímků následně vznikne reportáž.

Jménem MoNaKa zve ladous

Kategorie
,
Počet komentářů: 12

Rád bych začal tím, že ačkoli si uvědomuji, že mé úspěchy jsou oproti úspěchům bodujících rozhodčí často nicotné, za vším, co řeknu, tedy spíše napíši v tomto článku, si stojím. Nikdy jsem se moc veřejně nechtěl k bodování vyjadřovat, a to především proto, že jsem cítil, že mi nepřísluší, rozhodovat o tom, jaká loď si zaslouží jaké bodování, nicméně to se změnilo.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Pravděpodobně nejznámější autor české technické literatury s lodní tematikou Ing. Miroslav Hubert včera zemřel v požehnaném věku 95 let. Věřím, že ještě dlouho budou lodní modeláři čerpat z jeho díla. Nebylo zrovna malé, jak u příležitosti devadesátin připomněl Zpravodaj "Mokré" knihy 75/2015, z něhož pocházejí použité fotografie. Právě s nakladatelstvím Mare-Czech jsou spojena jeho poslední rozsáhlejší vydaná díla.

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

V zimě, kdy ještě k tomu studenému počasí i ptáci chodí pěšky, vypadá jako provokace mluvit o vybavení k vodě, ale jaro se překulí a nastane shánění vybavení. Pokusím se popsat, jak jsem se popral s problémem já. Šlo sice o krátký pobyt u větší louže, ale pro jachtání s RC plachetnicí i jen v Česku, pokud není zrovna rybník „přes ulici”, se to příliš neliší.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Dnes je tomu 15 let od chvíle, kdy zde Keba spustil diskusní fórum prakticky ve stejné podobě, jakou vidíte dnes. Jestliže tehdy šlo o něco nového a diskusních témat přibývalo po stovkách ročně, dnes je situace zcela odlišná. Co do počtu nových příspěvků nás dávno válcují různé skupiny na Facebooku, kde je – přiznejme si to otevřeně –, vkládání fotografií pohodlnější. Též se v mezidobí slušně rozjela lodní rubrika na jiných webech, např. RC manii.

Není proto překvapením, že od chvíle, kdy jsem zde před pěti lety bilancoval a uváděl 3608 témat a 38716 příspěvků, jsme si připsali jen 300 nových témat a necelé 4 tisíce nových příspěvků. Přesto se budu do poslední chvíle snažit, aby alespoň to, co již bylo na našem DF napsáno, nevratně nezmizelo. U některých témat by to byla velká škoda.

Za MoNaKo ladous

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Narozen 24. 12. 1934 ve Vysokém Mýtě. Od 9 let se zajímal o letecké modelářství ve školním klubu. Dvakrát byl přeborníkem kraje. Na vojně chvíli koketoval s balóny. Po rozchodu s první ženou vychovával samostatně syna Petra, kterého přivedl k lodnímu modelářství. Dnes jezdí závody modelů lodí FSR i jeho vnuk. Ve Vysokém Mýtě vedl modelářské kroužky. Nejprve 5 leteckých a když pak syn chtěl jezdit lodě, tak dva roky táhl dva kroužky v týdnu.

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

Když jsem zde před týdnem připomínal půlkulaté narozeniny Jiřího Voráčka, již jsem věděl, že budu mít za pár dnů milou povinnost popřát ke krásnému jubileu dalšímu lodnímu modeláři. Tentokráte nejde o žádného velkého spisovatele, přesto si myslím, že jej většina z vás, našich čtenářů, zná. U mnoha reportáží jste mohli narazit na jeho fotky, a pokud se v Praze a okolí koná nějaká akce, zpravidla při ní nechybí, avšak do soutěžení se nehrne. Snad jen v počátcích Tug Towingu se několikrát nechal zlákat. Šíře jeho modelářského zájmu je široká - nedá se říci, že by se na něco specializoval. V jeho loděnicích najdeme ponorku, různé válečné lodě nejrůznějších měřítek a velikostí, již zmiňované remorkéry, nějaký parník a koneckonců i plachetnice. Na přiloženém snímku je největší z nich v podobě HMS Speedy.

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

Vážení modelářští kolegové,
jak jistě víte, mám slabost pro modely plachetnic. Jestli mám pro něco ještě větší slabost, jsou to modely parníků, a tak není divu, že nevynechám téměř žádnou akci, na které jsou k vidění, a že se na jedné tradiční již řadu let podílím coby pořadatel. Toto by se nestalo, kdybych na sklonku minulého tisíciletí nenarazil v modelářských časopisech na články dnešního oslavence, kterým není nikdo jiný než Jiří Voráček, parníkář z Kamenných Žehrovic.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Jestliže jsem se zde před několika lety zmiňoval o sedmdesátinách Jiřího Voráčka, nemohu dnešního jubilanta přejít mlčením. Napsal pro MoNaKo mnohé. Sice je to již delší čas, kdy zde vycházely jeho články intenzivněji, ale jistě se s jeho texty dodnes setkáváte v modelářských časopisech a jeho jméno vám nebude cizí. Jakmile se někde koná soutěž lodních maket, zpravidla na ni nechybí. V mezidobí mezi soutěžemi i nám, kteří máme „volšový ruce”, vždy ochotně poradí – skoro s čímkoli. Doufám, že tomu bude i nadále

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

Vážení přátelé lodní modeláři,
navazuji a částečně připomínám můj předchozí dopis z 5.12.2018. Zahajujeme další sportovní sezónu 2019, pracuje nové předsednictvo KLoM zvolené na minulé konferenci, dokončuje se přeregistrace pobočných spolků.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Vážení přátelé, modeláři a modelářky, vedoucí kroužků, tatínkové, dědečkové a všichni koho se to týká,
obracím se na Vás s prosbou o vyplnění přiloženého dotazníku.

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

V půlce června jsme s větší částí rodinky odlétli (po krutém budíčku ve tři ráno a taxíkem na Ruzyň - jako domorodec používám tohle označení -, syn Petr, CZE 27, odlétl pár dní předem) na týden na řecký ostrov Zakynthos. Lámal jsem si hlavu, co tam jako budu celý den dělat (představa celodenního slunění na pláži mi nahání husí kůži a lepší už to nebude…), i vzhledem k mým plaveckým výkonům… S mojí cestovatelskou zkušeností to byl výlet století…