Web

Položek v kategorii: 41

 

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Od přechodu z redakčního systému phpRS na Drupal jsem si sliboval jednak zjednodušení redakční práce, a pak větší zapojení vás ostatních do samotné tvorby článků. K tomu prvnímu již došlo, nyní je po 2 letech na Drupalu čas přistoupit i k tomu druhému. Jelikož MoNaKo přestalo pořádat několik soutěží, v redakci se kupí odměny za reklamu od modelářských firem, jejichž bannery na našem webu vidíte. A tak vznikl nápad, že ten, kdo během roku 2024 připraví nejvíce článků, obdrží stavebnici Falke od Vladyka Models. Aby to bylo spravedlivé, do celkového počtu vydaných článků se nebudou počítat pozvánky ani fotogalerie (+rubrika Fotopodklady). Pište reportáže z akcí, popisujte stavbu svých lodních modelů, pracovních postupů či dílenských zlepšováků a soutěžte s ostatními!

Kategorie
,
Počet komentářů: 3

Jaké události jsou spjaty se sedmnáctým listopadem v České republice, ví snad každý. Kdo by také nevěděl, všichni si je připomínáme každý rok. Jaké události jsou spjaty s třináctým listopadem? Zapátrejte v paměti a asi Vás hned tak nic nenapadne. Nevadí. Zkuste si vzpomenout, co se významného odehrálo v roce 2001.

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

Vážení příznivci MOdelařiny NA KOleně,
se změnou domény je potřeba učinit ještě jeden krok. Změnit naše logo. To, které jsme používali doposud, vzniklo zhruba před 10 lety, když Keba rozjel web TugTowing.cz a vzal si sebou i logo Klubu NAMOLO!, pod kterým jsme se na akcích prezentovali dříve.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Začátkem září jsem vyhlásil soutěž pro toho, kdo se stane třímiliontým návštěvníkem MoNaKa dle počítadla TOPlist, které je na různých částech webu k vidění. Po dobu konání soutěže bylo přesunuto na viditelnější místo do pravého sloupce nahoru. V tu chvíli jsem si neuvědomil, jak přesně počítadlo pracuje a že může nastat situace, kdy krásné číslo 3 000 000 může spatřit více návštěvníků naráz. A tak se tedy přihodilo, že vítězů se sešlo více.

Kategorie
,
Počet komentářů: 16

Před více jak 15 lety byl u nás internet ještě v plenkách. Webových stránek s českým obsahem moc nebylo, byly napsané v HTML, Seznam.cz byl ještě seznamem a lidi věděli, co je to telefonní modem. Připojení se k internetu bylo takové malé dobrodružství. (Poznámka pro mladší ročníky: Ano, k internetu se bylo potřeba připojit!) Zpravidla se odehrávalo po devatenácté hodině, kdy byl levnější tarif za pevnou telefonní linku a trvalo jen pár hodin. Ano do bytů a domů byly vedeny dráty a na jejich koncích byly připojeny telefonické přístroje a - ano správně - modemy a k modemům „písíčka“. V počítači jste pracně nakonfigurovali telefonické připojení přes modem a čekali na vytouženou hodinu. Pak stačilo zapnout modem, kliknout na tlačítko připojit a chvilku počkat, než modem magicky „odchrčel a odpískal“ připojení a byli jste tam! Na internetu!

Kategorie
,
Počet komentářů: 19

V minulých týdnech jsem zaznamenal několik podnětů, co by bylo dobré na MoNaKu změnit. Zkusím je shrnout.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Nesprávné zobrazení diakritiky na tomto webu je odstraněno. Komentáře by měly být již také bezchybně zkracovány a zobrazeny.
Jako testovací komentář můžete vložit k tomuto článku libovolný text.
Pro Ladous: administrační část také přeložena do správného kódování. Vše se již zobrazuje korektně.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Tu a tam při svém brouzdání po síti narazím na zmínku o tom, že daná stránka je zařazena do WebArchivu. Dlouho jsem to míjel bez povšimnutí, až jsem si začátkem roku položil otázku, proč by tam nemohlo být rovněž MoNaKo. A tak jsem vyplnil krátký formulář a čekal, zda bude můj návrh přijat druhou stranou kladně. Několik týdnů čekání završila radostná zpráva - MoNaKo bylo zařazeno jako 3605. server do seznamu českých webů, které WebArchiv archivuje. Vzhledem k celkovému počtu česky psaných webů lze tuto skutečnost vnímat jako neskutečnou poctu - modelářských webů tam k dnešnímu dni mnoho nebude.

Děkuji za dosavadní přízeň jednak všem čtenářům, ale hlavně desítkám autorů, bez nichž by MoNaKo od 6. 2. 2013 do pomyslné národní pokladnice českého internetu vybráno nebylo.

ladous

Kategorie
,
Počet komentářů: 6

Uplynul další rok, plný modelářských soutěží lodních modelářů. Ta poslední, alespoň na našem území, se konala v sobotu 10. listopadu, takže můžeme říci, že modelářská sezóna v našich dílnách záhy vypukne nanovo. Již za několik měsíců se budeme chtít se svými novými modely pochlubit všem starým známým. Snad právě proto, aby se okruh našich známých rozšířil, před 11 lety Keba spustil MoNaKo. Konkrétně se tak stalo článkem z 13. listopadu 2001.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Zde naleznete seznam všech článků, které na Novém MoNaKu doposud vyšly. Jedná se vesměs o články, publikované po 1. lednu 2007. Články jsou řazeny podle data vydání od nejnovějšího k nejstaršímu.
Nechť je tento seznam spolu s přehledem článků, které vyšly na Old MoNaKu, vítaným pomocníkem při hledání.

Kategorie
,
Počet komentářů: 4

Jistě jste si všimli, že v zimních měsících nevychází mnoho článků. I přesto v současné době příliš nestíhám zpracovávat podklady, které mi zasíláte. Jen s těžkým srdcem přiznávám, že větší nápor příspěvků, které lze očekávat s nástupem jara s tím, jak se budete chlubit se svými zážitky z akcí v podobě reportáží a se svými již dokončenými zimními výtvory, časově nebudu schopen uspokojit tak, aby mezi dodáním článku a jeho zveřejněním neuběhla doba v řádech měsíců. De facto to nezvládám již nyní, pročež se všem autorům, jejichž článek zatím nevyšel, hluboce omlouvám.
Proto prosím, je-li mezi ctěnými čtenáři někdo, komu nedělá problém základní úprava článků do HTML šablon (viz. Jak napsat článek?), kdo by byl ochoten se zpracováváním článků od jiných autorů pomoci a kdo má týdně k dispozici alespoň jednu hodinu, aby se se mnou spojil.
Jedinou odměnou za tuto případnou bohulibou spolupráci bude dobrý pocit, doplněný o pár slov díků.
Děkuji a prosím o strpení. Antemu pak děkuji za to, že provoz MoNaKa stále umožňuje, čímž odpadá alespoň jedna velká starost.
I kdyby se nikdo neozval, budu nadále dýchat pro MoNaKo. A bude-ji nejhůř, povolám blanické rytíře.

ladous

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Pokud jste provozovateli vlastního webu, můžete se stát našimi partnery. Jedinou podmínkou je přidání ikony MoNaKa na Váš web. Na oplátku přidáme odkaz na Vaše stránky do seznamu našich partnerů:

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Autor: Paul Chack, úprava Milan Jelínek.
Ve třicátých letech 20. století se u nás - tj. v tehdejším Československu - zásluhou nakladatele L. Mazáče v Praze objevilo šest malých knížek „literatury faktu“ francouzského autora Paula Chacka, ve výtečném překladu a se znaleckými poznámkami V. Haunera. Každé z obou vydání bylo rychle vyprodáno a jelikož tyto knížky zůstávaly v knihovnách jejich spokojených majitelů i po druhé světové válce, staly se v dobách československé „lidové demokracie“ v padesátých letech, kdy nabídka západní militární literatury byla téměř nulová, jediným hodnotným „námořním válečným čtením“ v tuzemsku. Ostatně jsou tak výtečně, dynamicky napsané, že ke skvostům námořní literatury patří dodnes, ač samozřejmě jsou faktograficky zčásti překonány propracovanějšími moderními díly. Chack se projevil skutečně jako mistrovský vypravěč… Ale po těchto šesti knížkách jako by se v současnosti slehla zem. Už se téměř neobjevují ani antikvariátech, a když už vzácně přece jen, málokdy je v nabídce všech šest svazků najednou. A tak, vedeni snahou zachovávat hlavně mladému českému čtenáři maritimní literatury alespoň připomínky výtečných námořních knížek, které už fyzicky mizejí, tu a tam pozoruhodné tituly znovu uvedeme do života (viz už „Z palub a moří“ jako NÁMOŘNÍ ŽURNÁL č. 1), tím spíše, že autorská právě k nim zanikla... Chackův soubor samozřejmě rovněž nehodláme reprintovat v jeho úplnosti, nýbrž jen selektivně. A také se starým jazykem jsme museli „něco“ provést, neboť některé slovní tvary a větné konstrukce se z hlediska soudobé gramatiky a stylistiky jeví už jako chybné… Protentokrát jsme sáhli do svazků „Znesvěcený ráj“ (1936 - „Coronel a Falklandy“), „Ponorky hrozí“ (1935 - „Pět bitev, k nimž nedošlo“) a „Tragédie obrněnce“ (1936 - „Königsberg: Konec v pralese“), ale nevylučujeme, že v případě zájmu vybereme i některé další Chackovy statě. Činíme tak i proto, že na nesmírně dramatické a často i úžasně tragické námořní události za první světové války se u nás už zapomíná, ač si ve své epičnosti v ničem nezadaly s námořními událostmi za druhé světové, byť tam se do váleční už naplno vkládaly ponorky a zejména letectvo všech druhů. Rovněž chceme připomenout, že literaturu faktu o námořním váleční netvoří jen hromady všelikých technických, pozičních, kvantitativních, klimatických aj. údajů, nýbrž i umění autora tato fakta podat způsobem nevýsost elegantním a interesantním, s ohledem na psychologickou podstatu každého váleční, na což jako by se právě u nás soudobě hodně zapomínalo.

„MALÁ VÍTĚZSTVÍ, VELKÉ PORÁŽKY“ - KANON Hradec Králové, III. vydání, listopad 2010,
brožovaná publikace formátu A5, 132 stran textu + 4 strany obrazové + tvrdé desky s barevným potiskem,
cena 158 Kč + poštovné (poštovné: 28 Kč jako obyčejná zásilka, 43 Kč doporučeně, 100 Kč dobírkou; při odběru až 3 publikací v jedné zásilce hradí objednavatel je jedno poštovné!).
Objednávky (a případné dotazy) posílejte na:warships@centrum.cz
Platbu složenkou na adresu: Milan Jelínek. Pouchovská 747, Hradec Králové 500 03
Bankovní platby na účet 0034457113 / 0800 (do textové zprávy uveďte prosím Vaše jméno)
Doba dodání do týdne od obdržení platby, nebo dohodu.

Mgr. Milan Jelínek

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Autor: Milan Jelínek, Ing. Jiří Staněk.
V poslední době u nás vyšly dvě vynikající rozsáhlé práce o německo-francouzské válce v l. 1870 – 1871, a to Kupkova s nesmírnou pečlivostí a invencí vypracovaná kniha „Boje o francouzské pevnosti během německo-francouzské války 1870-1871“ (Dvůr Králové n.L., 2009) a Tarabova knížka „Divná válka“ (Praha, 2006). Ani jedna však se námořními událostmi v této válce nezabývá, anebo jen marginálně, což ovšem neuvádíme jako výčitku – jednak už třeba název Kupkovy práce naznačuje, že záměrem autora ani nebylo zabývat se maritimní fází války, jednak námořní události v pojednávaném období byly skutečně marginální a v podstatě bezvýznamné. Ale jelikož francouzské námořnictvo se v l. 1870 a 1871 poprvé od krymské války významně prezentovalo (za řeč nestojí účast francouzských válečných lodí za intervenčních bojů Francie v Mexiku v l. 1861 – 1867), nelze se - natož v „Námořním žurnálu“ - této záležitosti nevěnovat. A tak v knize jednak líčíme námořní operace na Severním moři a Baltickém moři v paralele s válečnými událostmi na zemi, jednak v druhé části popisujeme lodě, které se této války zúčastnily na obou bojujících stranách. Jde tedy o další náš příspěvek do řady pojednání, jejichž účelem je mj. ozřejmovat projevy válečných aktivit evropských námořních velmocí v 19. století a na začátku 20. století (do washingtonské konference na přelomu l. 1921/1922), které v návalu literatury zaměřené na vojenské a válečné události v l. 1922 – 1945 zůstávají bohužel v pozadí, ač jejich význam a dramatičnost byly rovněž pozoruhodné.

„NĚMECKO-FRANCOUZSKÁ VÁLKA 1870-1871 – UDÁLOSTI NA MOŘÍCH“ - KANON Hradec Králové, III. vydání, listopad 2010,
brožovaná publikace formátu A5, 112 stran textu + 4 strany obrazové + tvrdé desky s barevným potiskem,
cena 138 Kč + poštovné (poštovné: 28 Kč jako obyčejná zásilka, 43 Kč doporučeně, 100 Kč dobírkou; při odběru až 3 publikací v jedné zásilce hradí objednavatel je jedno poštovné!).
Objednávky (a případné dotazy) posílejte na:warships@centrum.cz
Platbu složenkou na adresu: Milan Jelínek. Pouchovská 747, Hradec Králové 500 03
Bankovní platby na účet 0034457113 / 0800 (do textové zprávy uveďte prosím Vaše jméno)
Doba dodání do týdne od obdržení platby, nebo dohodu.

Mgr. Milan Jelínek

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Autor: Milan Jelínek, Václav Řezníček.
Tomu, kdo se věnuje historii rakouského respektive rakousko-uherského válečného námořnictva, je osobnost velkovévody Ferdinanda Maxmiliána – bratra císaře Františka Josefa I., známá. Ostatně adm. W. von Tegetthoff, jemuž jsme věnovali „Námořní žurnál č.2“, byl delší čas dobrým přítelem, ba kumpánem „veselého Maxe“, jak se velkovévodovi na vídeňském dvoře také říkalo; ostatně veselý i lehkomyslný byl skutečně Max dost. Jako místodržící v l. 1857 - 1859 v nepokojném Lombardsku-benátsku (se sídlem v Miláně) sice neuspěl, ale jako vrchnímu veliteli rakouského válečného námořnictva se mu poměrně dařilo, ač se nutně musím ptát, jak velký byl jeho podíl viny na ubohé připravenosti rakouského válečného námořnictva před r. 1866… Avšak hnán vlastní ctižádostí (neboť se vedle svého bratra cítil „druhořadý“) i ctižádostí své ženy, belgické princezny Charlotty, nechal se přemluvit francouzským císařem Napoleonem III. k přijetí císařské koruny v dalekém, vnitřně rozháraném a hospodářsky slabém Mexiku, a tak v r. 1864 manželský pár s početným doprovodem opustil svůj útulný zámek Miramare nedaleko Terstu a odplul na fregatě NOVARA za oceán… Velkovévodův sen (a jeho ženy) být vladařem velkého státu však vzal za své! Ferdinand Max jako Maxmilián I. Mexický, obklopen nedůvěryhodnými dvořany a ministry, neschopnými úředníky a úplatnými generály, v soupeření s prezidentem B. Juárezem, jenž s pomocí vlastní armády (a později podporován USA) usiloval o ustavení Mexické republiky, zemi nedokázal řídit. A když pak Maxmilián ztratil vojenskou podporu Francie, kterou mexická avantýra ekonomicky i politicky přespříliš zatěžovala (stoupající vliv USA ve Střední Americe, nebezpečí války Francie s Pruskem…), byl ambicím konec. Charlotta sice odjela do Evropy vyprosit si pomoc u Napoleona III. a papeže, ale neuspěla a její psychické přepětí se změnilo v šílenství – už svého muže nikdy nespatřila; dožila na zámku Bouchot v Belgii (1927)… V r. 1867 císařské vojsko republikánský nepřítel rozbil do několika malých, izolovaných skupin, a s jednou z nich se Maxmilán držel ve městě Querétaro. Zradou se však dostal do rukou republikánů. Přes přímluvy řady významných osobností o zachování jeho života byl Maxmilián I. na Juárezův příkaz popraven 19. června 1867.
Tato publikace obsahuje sdělení, která v mnohém doplňují knižní práce o Ferdinandu Maxmilánovi, vydané u nás v poslední době (Pernes, Jiří: „Maxmilián I. - mexický císař z rodu Habsburků“, Praha, 1997 a jiné).

„FERDINAD MAXMILIÁN – TRAGICKÉ DOBRODRUŽSTVÍ V MEXIKU“ - KANON Hradec Králové, III. vydání, listopad 2010,
brožovaná publikace formátu A5, 116 stran textu + 4 strany obrazové + tvrdé desky s barevným potiskem,
cena 138 Kč + poštovné (poštovné: 28 Kč jako obyčejná zásilka, 43 Kč doporučeně, 100 Kč dobírkou; při odběru až 3 publikací v jedné zásilce hradí objednavatel je jedno poštovné!).
Objednávky (a případné dotazy) posílejte na:warships@centrum.cz
Platbu složenkou na adresu: Milan Jelínek. Pouchovská 747, Hradec Králové 500 03
Bankovní platby na účet 0034457113 / 0800 (do textové zprávy uveďte prosím Vaše jméno)
Doba dodání do týdne od obdržení platby, nebo dohodu.

Mgr. Milan Jelínek