Reportáže

Položek v kategorii: 484

 

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Když jsme první letošní sraz spolu s DDM Stodůlky naplánovali na sobotu 13. dubna, v lepším případě jsme čekali, že nebude sněžit a pršet. Jarní počasí letošního roku nám však vyrazilo dech. Již koncem března padaly kladné teplotní rekordy a nejinak tomu bylo i den konání našeho srazu. Teplota se přehoupla přes 20 °C a na obloze bylo víceméně jasno. Prostě paráda. Ještě než jsme stihli připravit soutěžní trať pro plachetnice Footy a následnou soutěž dětí, na místo dorazila místní televize.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

V neděli 25. února jsem se vypravil na výstavu modelů do Dvora Králové nad Labem. Jelikož se na přípravě výstavy, která trvala od 16. do 17. března, podílel známý lodní modelář Josef Darvaš, bylo předem jasné, že budou zastoupeny i lodní modely. Přiznám se, že jsem si od výstavy v místním muzeu co do počtu vystavených lodních modelů příliš nesliboval a byl na místě mile překvapen. Jediným zklamáním bylo tedy to, že těch modelů bylo nakonec tolik, že přes jeden nebylo možné pořádně nafotit druhý.

Kategorie
MIF
,
Počet komentářů: 0

Po dvou letech (když návštěvu v roce 2023 nám neumožnily vážné rodinné důvody) jsme v sobotu 23. března 2024 znovu dojeli do Olomouce na tradiční výstavu For Model 2024. Vstupenky jsme si zajistili online, a tak jsme se do pavilonu dostali bez čekání u pokladen (letos ani tam nebyla fronta návštěvníků, jakou jsme zde zažili v roce 2022). Ale uvnitř bylo jako obvykle plno diváků.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Po podzimním mistrovství světa lodních maket NAVIGA C se KLoM Admiral Jablonec nad Nisou pustil i do organizace letošního republikového mistrovství neplovoucích lodních maket. To probíhalo o víkendu 24. a 25. února v Muzeu Českého ráje v Turnově za účasti modelářů jak z České republiky, tak Polska a zastoupeno bylo i Slovensko.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Původně jsem se chtěl v krátkém článku podělit o to, o co všechno jste v sobotu 3. února přišli, když jste nedorazili do restaurace Smíchovské Vidličky a nože v Praze, nicméně tentokrát to byly spíše jen řeči u piva či limonády, a to za účasti 11 modelářů. Z modelářských exponátů po stole koloval třeba nepovedený exemplář z Dejvovo tiskárny, a tak se řeči vedly hlavně o 3D tisku a také o tom, že není nutné svolávat akce k vodě za každou cenu. Některé se tak vrátí třeba až za rok a jiné vůbec. Jestli se to někomu nelíbí, může se chopit příležitosti a předvést se jako pořadatel. Vodních ploch je po Praze a okolí bezpočet.

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

Tradiční akce několika plzeňských lodních modelářů doprovází slavnostní ukončení roku. Poprvé se otevřela celé republice. Konala se, velice nečekaně na Silvestra (31. 12. 2023) v prostorách Yacht klubu Plzeň na Boleveckém rybníku, který poskytl nadstandardní komfort.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Jak už to tak bývá, ne vždy je počasí takové, jaké bychom si přáli. Po propršených nočních jízdách v Běchovicích zkraje srpna to v sobotu 11. listopadu chvíli vypadalo, že k Nepomuckému rybníku v Praze na Lužinách z auta s loděmi ani nepůjdeme. Hodinu před akcí neskutečně lilo. Naštěstí déšť pozvolna ubíral na intenzitě, až přešel v snesitelné mrholení. Alespoň v rámci možností. Jedním slovem bylo sychravo.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Jak již v jiném článku zmínil MIF, v sobotu 14. října jsem se podíval na sraz lodních modelářů v Brně v Holandské ulici. Ale nebyl to jediný sraz, na který jsem z jihočeského Písku vyrazil. Využil jsem pozdějšího začátku brněnského srazu k tomu, abych se podíval do Devínské Nové Vsi na podzimní Devínskonoveský fender 2023 na nádrži Mlynská.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Eurocentrum v Jablonci nad Nisou hostilo 22. do 29. září mistrovství světa neplovoucích modelů lodí NAVIGA C 2023. Pořadatelské role se již po několikáté ujal KLoM Admiral Jablonec nad Nisou. Osobně se stolním modelům lodí nikterak nevěnuji, a tak v následujícím textu nečekejte žádný převratný popis přihlášených modelů ani průběhu soutěže, jako spíše přehled odkazů na tvorbu povolanějších. Ostatně bych to za půldenní návštěvu ve středu 27. září ani nestihl.

Kategorie
MIF
,
Počet komentářů: 0

Letošní způsob léta a podzimu se mi zdá podivný a asi nejsem sám. Bál jsem se, jaký je stav vodní plochy na Holandské u Spielberku. Proto jsem se v pátek 13. října zajel podívat, jak je to s čistotou vody. Na vodě u Hornbachu byla řasa nafoukaná u té středové silnice, tak na 2/3 byla voda čistá. Horní menší byla čistá celá.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Dovolte mi, abych se krátce ohlédl za říjnovými akcemi, při kterých jsme se vydali na tekoucí vodu. Nejprve to byla v sobotu 7. října pražská Rokytka pod Kyjským rybníkem, kde se odehrála malá soutěž v Tug Towingu, a pak v neděli 22. října expedice po Labi od bývalého přívozu v Zárybech.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Stejně jako na jaře, i pro náš podzimní písecký sraz jsme zvolili termín státního svátku. U Šarlatského rybníka jsme rozbili tradiční ležení ve čtvrtek 28. září. S napětím jsem po létě vyhlížel vytrvalé deště, aby se voda trochu pročistila a též o něco stoupla, leč nestalo se.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Po třech ročnících v Dráchově se mistrovství ČR plachetnic Footy vrátilo na Výrovickou přehradu nedaleko Znojma, která o víkendu 23. a 24. září hostila lodní modeláře jak z České republiky, tak z Polska.

Kategorie
,
Počet komentářů: 0

Jak jsem zde napsal již dříve, závěrečná dvousoutěž seriálu mistrovství ČR lodních maket NS proběhla ve dnech 8. až 10. září na Barboře v Duchcově pod režijní taktovkou místního klubu. Po letní pauze se tak na jednom místě sešly jak motorové lodní makety, tak makety plachetnic.

Kategorie
,
Počet komentářů: 1

Když se nějaká modelářská akce koná 20 let, můžeme bezesporu hovořit o tradičním podniku. Parní Vyžlovka si za tu dobu vydobyla přízeň jak publika, tak samotných lodních modelářů. Nic na tom nemění skutečnost, že s původní lokalitou jí pojí již jen název. Vyžlovský rybník u obce Vyžlovka hostil prvních 15 ročníků, poté se další 4 konaly na Gradu u Káraného, aby se letos soutěž modelů parníků přesunula na Vysočinu ke Krucemburku do kempu Moře u rybníka Řeka. Poprvé byla celovíkendová s tím, že se soutěžilo v sobotu 2. a v neděli 3. září. Také svůj prostor poprvé dostaly modely plachetnic.